Žitavská úzkokolejka dá Čechům dárek ke státnímu svátku

26.10.2019 08:08

Žitavská úzkokolejka vzdálená jen několik kroků od českých hranic letos poprvé dá Čechům k jejich státnímu svátku malý dárek. „Pravidelně umožňujeme fanouškům železnice nahlédnout do zákulisí železnice a provázíme je i naším železničním depem," řekl Alfred Simm pracovník marketingu dopravní společnosti SOEG, která úzkokolejku provozuje.

„Letos máme prohlídek celkem šest, ale všechny jsou v němčině, a protože se množí dotazy českých fanoušků železnice, napadlo nás jednu přidat s českým komentářem, a to právě na český státní svátek v pondělí 28. října," pokračoval Simm

Návštěvníci se zájmem o nahlédnutí do depa i lokomotivních dílen se sejdou 28. 10. v 11:00 před budovou úzkokolejného nádraží v Žitavě. A co uvidí? „Necháme je nahlédnout do výtopny, která ač slouží sto let staré technice splňuje nejmodernější ekologické požadavky, podíváme se do dílen, kde svépomocí restaurujeme staré vagóny a nahlédneme i do depa, kde jsou odstavené vozy, které zrovna nejsou v provozu. A protože pondělí je v Německu normální pracovní den, bude vše za plného provozu," doplnil Simm. A jak dlouho taková prohlídka trvá? „To záleží na tom jak zvídaví budou návštěvníci, zpravidla je to hodina až dvě," dodal s úsměvem Alfred Simm.

Prohlídka začíná 11:00, objednávat předem se není třeba a vstupné je 5 € splatné na pokladně úzkokolejky.